Tervetuloa nauttimaan Viikinsaaren vehreästä luonnosta Viikinsaaren luonnonsuojelualuetta kiertävän luontopolun ja meditaatiopolun matkassa.

Viikinsaaren luonnonsuojelualue on perustettu 9.12.1994. Viikinsaaren luonnonsuojelualueen pinta-ala on 10,53 ha, ja se sijaitsee saaren länsiosassa. Luonnonsuojelualueella pääsee kulkemaan merkittyä luontopolkua, jonka pituus on n. 1,3 km.

 

Saaren 15 hehtaarin pinta-alasta 10 on luonnonsuojelualuetta. Alue kuuluu Pirkkalan lehtokeskukseen. Saarelta löytyy runsas lajikirjo kasveja sekä 30 pesivää lintulajia. Pikkusieppo, mustapääkerttu,  lehtopöllö  ja  nuolihaukka ovat linnuista harvinaisempia. Saaren erikoisuus on kotkansiipivaltainen lehto. Viikinsaari on  ollut  suosittu  virkistäytymispaikka  jo 1800-luvun loppupuolella.

Luontopolku

Heinäkuussa 2017 uusittu luontopolku on 1,3 km pitkä ja sen varrella on 14 rastia, joilla kerrotaan saaren luonnosta. Rasteilla on myös tehtäviä perheen pienimmille ja muille leikkimielisille. Polku on helppokulkuinen, mutta saaren keskellä kulkevaa reittiä voi olla hieman haastavaa kulkea lastenvaunuilla.  Saaren ympäri  kiertävä  leveämpi polku on tasaisempi ja esteettömämpi, mutta kesäteatterin näytösaikoina teatterin kautta ei saa kulkea.

Luontopolku alkaa jalkapallokentän vasemmalta laidalta ja kulkee nyt osittain uutta reittiä, sillä entinen polku päätyi suoraan kesäteatterin näyttämölle. Rasteissa on mukana saaren vanhoja klassikoita, sekä myös uusia tarinoita luonnon pienistä ihmeistä. Valokuvat ja ulkoasu ovat uudistuneet täysin.

Luontopolun suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat kaksi luonto-ohjaajaksi kouluttautuvaa opiskelijaa Ahlmanin opistolta.

Meditaatiopolku

Meditaatiopolku kulkee samaa reittiä luontopolun kanssa. Seitsemällä rastilla on erilaisia luonnolliseen hiljentymiseen ohjaavia harjoitteita. Meditaatiopolun tarkoitus on nauttia ja hiljentyä olemaan hieman enemmän läsnä tässä hetkessä. Polulla kannattaa kulkea hitaasti kuulostellen ja mahdollisimman vähän höpötellen. Rastit ohjaavat erilaisiin tehtäviin, joiden tarkoitus on rentouttaa kehoa ja mieltä ja terävöittää aisteja ympärillä olevan luonnon kokemiseen. Suosittelemme jättämään älypuhelimen taskuun retken ajaksi.

Viikinsaaren infosta voit napata veloituksetta mukaan tukimateriaalia luontopolun ja meditaatiopolun varrelle.

Hinnat ovat verkkokauppamme online-hintoja. Verkkokaupasta ostetuille lipuille tarjoamme 2 € edun / lippu. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Tarkistathan toteutuvat risteilyt ja ajantasaiset aikataulut tapahtumakalenteristamme.